Radul begov konak

U XU centru Zaječara, u ulici Ljube Nešića, koja je ujedno i trgovački deo grada, nalazi se Radul begov konak, jedan od sppomenika orijentalne kulture u ovom kraju.

Nije moguće utvrditi ko je sagradio i bio vlasnik konaka ali, pretpostavlja se da je po oslobođenju Timočke krajine od Turaka 1833. godine, konak dobio novog vlasnika – Radul bega. Po sultanovom naređenju, Turci su morali da napuste novooslobođene nahije, a svoja nepokretna dobra da ustupe srpskoj upravi ili prodaju hrišćanima. Tako je i čardak, od nekog nepoznatog turčina, otkupio tada najbogatiji Grljanac (selo Grljan pored Zaječara), Radul Gligorijević, kasnije poznat po nadimku Radul-beg.

Čardak Radul bega ima prizemlje i sprat. Prilikom rekonstrukcije objekta nađeno je da su prizemne prostorije korišćene kao zanatske radnje dok je spratni stmbeni deo čardaka bio daleko atraktivniji i folkloristički interesantniji.

Godine 1976. završen a je rekonstrukcija i adaptacija čardaka, a 2008. godine, sredstvima Ministarstva kulture u Beogradu, izvršena je nova sanacija objekta.

Na spratu je smeštena stalna postavka „Stari Zaječar“ koja prezentuje materijalnu i duhovnu kulturu grada XIX i XX veka, u prizemlju je galerijski prostor u kome se, pored likovnih izložbi odvijaju i drugi raznovrsni programi. Prostor Radul begovog konaka je i omiljeno mesto okupljanja mladih.

Tekst priredila:
Suzana Antić, viši kustos – etnolog

 

Ovaj post je takodje dostupan na ENGLISH.