Museum opening hours: 09:00 - 17:00

Драгослава Срејовића 2

19000 Зајечар, Србија

О нама

УПОЗНАЈТЕ НАС

О нама

НАРОДНИ МУЗЕЈ ЗАЈЕЧАР

Народни музеј у Зајечару основан је 27. марта 1951. године, као Градски музеј, од стране Градског народног одбора општине Зајечар, а током времена је прерастао у музеј комплексног типа, са одељењима за нематеријално културно наслеђе, документације и конзервацију, односно археологије, историје, историје уметности и етнологије које чине сталну поставку у згади музеја . Данашњи назив Народни музеј датира из 1961. године. Зграда у којој се налази саграђена је 1927.године, за потребе војне установе за пројектовање путева. Њена укупна површина од 750 м2 није у складу са потребама музеја, како изложбеног простора, простора за депоновање и чување материјала, тако и простора за рад особља.

У склопу Народног музеја налазе се: Радул бегов конак (део поставке етнолошког одељења и галерија), Турска воденица и археолошко налазиште Феликс Ромулијана.

У својој колекцији музеј има око 15.000 предмета а неки експонати имају истакнуто место у светском културном наслеђу (мозаици, скулптуре, архитектонски украси царске палате Феликс Ромулијана).

За свој рад, музеј је добио бројне награде а за 2012.годину проглашен је најбољим музејем у Србији, по мишљењу националног комитета ”ICOM”.

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ НАШЕГ МУЗЕЈА