Museum opening hours: 09:00 - 17:00

Драгослава Срејовића 2

19000 Зајечар, Србија

ПРЕМИЈЕРА ЦЕЛОВЕЧЕРЊЕГ ДОКУМЕНТАРНО АНИМИРАНОГ ФИЛМА РОМУЛИЈАНА И МАГУРА, АРХЕОЛОШКЕ РИЗНИЦЕ ИШЧЕЗЛОГ ЦАРСТВА

Феликс Ромулијана, четвртак, 8. октобар  у 18 сати

Целовечерњи документарно анимирани филм Ромулијана и Магура, археолошке ризнице ишчезлог Царства

Сниман је у Ромулијани скоро три године, у различитим климатским условима и годишњим добима. Атмосфера, визуре и пејзажи којима су палата Фелиџ Ромулиана и свети брег Магура чврсто обгрљени, приказани су новим технологијама на спектакуларан и до сада невиђен начин који наводи гледаоца да неизоставно посети та магична места од изванредног културно-историјског значаја.

Филм обилује минуциозно прикупљеном и обрађеном архивском грађом и ретко виђеном или непознатом фото-документацијом која прати све етапе истраживања. Богато је илустрован остацима архитектуре, раскошном архитектонском пластиком, скулптурама, мозаицима и драгоценим предметима који се чувају у Народном музеју у Зајечару, чиме детаљно контекстуализује историјске периоде које обрађује – без сувишних стручних детаља који би оптеређивали нарацију.

Посебан ауторски рукопис филма утемељен је на високо стилизованом поступку илустрације добијене колажирањем и анимацијом познатих сликара и цртача, посебно великог Лоренса Алме Тадеме, који је славу стекао на жанр сценама из античког Рима. Тако је добијен визуелни ефекат који нас лагано уводи у свет маште, сличан оном који дете доживљава листајући пред спавање неку богато илустровану сликовницу. Поступак евоцира и предлошке похрањене у колективној свести, меморисане из филмских спектакала и ТВ серија о античком Риму. Није му страна чак ни естетика минијатурних фигурица из популарних аналогних друштвених игара, прерушена Пикабијиним или кубистичким изражајним средствима. Овај, храбар, аутентичан и скоро дрзак поступак свођења на естетику стрипа погодује и оку и нарацији. Готово да се не препознају прелази између документарних и анимираних сцена, као и сећања учесника овог грандиозног археолошког подухвата. Све је некако онирично, прожето једно другим, брзог ритма и у спором темпу, а целина скоро да уљуља гледаоца који прати без напора за овај жанр прилично дуг филм. Кад магија прође, после филма,у трајном сећану остаје дуги траг пријатних асоцијација и целовито, али не и наметнуто знање о теми, времену, личностима и догађајима. На неки начин, филм подсећа на археолога који склапа помешане и непотпуне фрагменте неке античке вазе. Његови документарни делови су као фрагменти посуде којима археолог располаже, а анимиране секвенце представљају оно што се у поступку реконструкције мора замислити, домаштати и надоместити.

У овом филму, надахнути великом ерудицијом, учествују проф. др Мирослава Мирковић (+), историчар; проф. др Милка Чанак Медић, познати стручњак за заштиту културно-историјских споменика; др Мирослав Лазић, најближи сарадник проф. др Драгослава Срејовића; др. Маја Живић, археолог и директор Народног музеја у Зајечару; проф. др Мирослав Вујовић, специјалиста за римску војску и наоружање и проф. др Олга Шпехар, историчар уметности. Ту су и ветерани – радници који су учествовали у ископавањима.

Трајање филма: 94 минута

Жанр: документарно-анимирани

Продукција: ревисион* медиа лаб, Народни музеј “Зајечар”, Археолошка збирка Филозофског факултета Универзитета у Београду и Центар за урбани развој у Београду.

 

Ауторска екипа:

 • Наратор: Жарко Обрачевић
 • Сценарио: др Мирослав Лазић
 • Стручни консултант: др Маја Живић
 • Редитељ: Милан Пеца Николић
 • Продуценти: Милан Пеца Николић, Снежана Вујовић, Ненад Величковић, Раде Милић
 • Камера: Лука Николић
 • Илустрација, графика и специјални ефекти: Мирослав Лазић, Снежана Вујовић, Милан Пеца Николић
 • 3Д макета: Витомир Јевремовић и сарадници
 • Колор: Аја Арамија
 • Оригинална музика: Вељко Милинковић
 • На кавалу свира: Милош Јаковљевић
 • Синхронизација и обрада звука: Пеца Антоновић, Павле Петровић, Сава Николић, Вељко Милинковић
 • Архива: Владимир Поповић, Миодраг Сладић, Мирослав Лазић, Народни музеј “Зајечар”
 • Помоћник редитеља: Радомир Врањковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.