Museum opening hours: 09:00 - 17:00

Драгослава Срејовића 2

19000 Зајечар, Србија

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РС ОДОБРИЛО НОВЧАНА СРЕДСТВА ЗА НАСТАВАК РАДОВА НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ЗГРАДЕ МУЗЕЈА

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОДОБРИЛО ЈЕ НАРОДНОМ МУЗЕЈУ “ЗАЈЕЧАР” 4. 000. 000, 00 ДИНАРА ЗА НАСТАВАК РАДОВА НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ЗГРАДЕ МУЗЕЈА, ЗАПОЧЕТЕ 2019. ГОДИНЕ.

Имајући у виду значај Народног музеја “Зајечар” за културни идентитет Републике Србије, Министарство културе и информисања РС определило је и ове године средства за пројекат реконструкције и санације музејске зграде (санација/реконструкција западне фасаде – прочеља зграде, северне фасаде и репарација фасадне столарије), започете 2019. године (санирана је задња -источна фасада зграде, која је годинама била у рушевном стању, укључујући и димњак, који није био интегрални део зграде која је заштићено културно добро).
Зграда у којој се Народни музеј “Зајечар” налази од свог оснивања – 1951. године, саграђена је давне 1927. године. Деценијама је била препуштена зубу времена. Прочеље зграде неколико пута се урушавало, претећи да угрози безбедност пролазника, запослених и посетилаца.

Такође, Комисија за оцењивање пројеката на Конкурсу за непокретно културно наслеђе, имала је у виду и богатство и значај збирки музеја, а посебно чињеницу да се ова институција стара о Феликс Ромулијани, једином археолошком налазишту у Србији на Листи светске културне баштине, Предмети из Ромулијане, изложени у сталној археолошкој поставци, спадају у најзначајнија уметничка остварења из раздобља позне антике. Међу њима су и споменици који имају вредност јединствених историјских сведочанстава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.