Museum opening hours: 09:00 - 17:00

Драгослава Срејовића 2

19000 Зајечар, Србија

In memoriam Проф. др Мирослава Мирковић (1933-2020)

HISTORIA (EST) TESTIS TEMPORUM, LUX VERITATIS, VITA MEMORIAE, MAGISTRA VITAE, NUNTIA VETUSTATIS.

ИСТОРИЈА ЈЕ СВЕДОК ВРЕМЕНА, СВЕТЛО ИСТИНЕ, ЖИВОТ ПАМЋЕЊА, УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА, ГЛАСНИК СТАРИНЕ.

Cicero (Цицерон),
De oratore (О говорнику) II, 9, 36

После краће и тешке болести, у Београду је преминула Проф. др Мирослава Мирковић, редовни професор у пензији Филозофског факултета Универзитета у Београду, дугогодишњи шеф Катедре и Семинара за историју старог века и Центра за античку епиграфику и нумизматику.
Професорка Мирковић оставила је неизбрисив траг у домаћој и светској науци, а генерацијама студената приближила је историју старе Грчке и Рима.
Деценијама је сарађивала са еминентним домаћим и светским археолозима, неуморно радећи на стварању праве слике живота у антици на нашим просторима. Увек је била радо виђен гост у Гамзиграду – Ромулијани (блиско је сарађивала и са академиком Проф. др Драгославом Срејовићем, наставивши, након његове смрти, сарадњу са његовим сарадницима) и у Народном музеју „Зајечар“.
Народни музеј у Зајечару, заједно са Музејем Крајине у Неготину, издао је њену књигу „Римљани на Ђердапу. Историја и натписи“, која је у Народном музеју „Зајечар“ представљена 17. маја 2016. године. Књига је преведена на енглески језик и требало је да иде у штампу до краја маја 2020. године. Народни музеј „Зајечар“, уз подршку Музеја Крајине у Неготину, уложиће напор да енглеско издање књиге угледа светлост дана до краја ове, или почетком наредне године.

НЕИЗМЕРНО ХВАЛА, ПРОФЕСОРКА. ПОЧИВАЈТЕ У МИРУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.