Museum opening hours: 09:00 - 17:00

Драгослава Срејовића 2

19000 Зајечар, Србија

ИЗЛОЖБА “УНУТРАШЊЕ ЧУЛО”

Изложба
Са великим задовољством Вас позивамо на свечано отварање изложбе фотографија уметница млађе генерације – Паулине Алексић и Саре Поповић које ће бити одржано у четвртак, 1. јуна у 19 часова у Галерији Радул беговог конака.
Изложбу „Унутрашње чуло“ чини серија монохроматских фотографија „које стварају меланхолични тон и дистанцирају нас од садашњости и времена, дајући ширу слику и уводећи посматрача у атмосферу полусна, потенцирајући на тај начин неку врсту непосредности, што за последицу има лакше читање или стварање интуитивног доживљаја.
Фотографије Паулине Алексић карактеришу нека врста статичности замрзнутог тренутка, конкретнији моменат (моменти), као и елементи декаденције цивилизације (кроз мотиве пустих пејсажа, поплава, наговаштаја људског присуства…), стварајући постапокалиптичну атмосферу и врсту слутње будућности која нам се већ десила. Фотографије Саре Поповић, кроз ту исту постапокалптичну атмосферу, динамичност покрета камере и излазак из зоне комфора чврсте композиције и фокуса, дају привид апатичног полусна, стварајући утисак путовања и непрестаног кретања, што негде и јесте исходиште – ако за премису узмемо да је битан пут а не циљ.
Радови две младе ауторке сугеришу повратак идеји да је живот непрестано кретање и збир проживљеног, који, као такви и умножени искуствима генерација, граде мозаик историје и будућности.“
(Текст проф. Миљана Недељковића из каталога изложбе „Унутрашње чуло“)
__________
Паулина Алексић рођена је 1999. у Зајечару. Дипломирала је 2021. године на Факултету уметности у Нишу на департману за примењене уметности, одсек графички дизајн, а мастер студије завршила је 2022. на Факултету примењених уметности у Београду на одсеку за фотографију. Учествовала је на бројним изложбама организованим од стране факултета и галерија, на групним изложбама организованим од стране уметничке студентске групе “ПЕТА128” и излагала своје радове у оквиру различитих фестивала и манифестација. Поред графичког дизајна, најзначајнији део стваралаштва везан је за фотографију.
Сара Поповић рођена је 1997. године у Нишу. Завршила средњу уметничку школу у Нишу, а основне и мастер студије на Факултету уметности у Нишу, одсек графички дизајн. Учесник је на преко 20 групних изложби у области фотографије, дизајна и сликарства. Учествује на изложби фотографија “Право на рад” и “Црно, бело, црвено”. Са групом “ПЕТА128” чији је један од оснивача организује шест изложби, од којих су две биле хуманитарног карактера. Са групом осликава мурале на зидовима дечије ОРЛ клинике у Нишу и за исту ваја рељефни портрет. Учествује на ликовној колонији у Блацу. Као фотограф неколико година волонтира на џез фестивалу “Нишвил”.