Museum opening hours: 09:00 - 17:00

Драгослава Срејовића 2

19000 Зајечар, Србија

ИЗЛОЖБА: ПОЗДРАВ ИЗ ЗАЈЕЧАРА – ПУТОВАЊЕ РАЗГЛЕДНИЦАМА КРОЗ ВРЕМЕ

Изложба

 

Са великим задовољством вас позивамо на отварање изложбе и промоцију каталога “Поздрав из Зајечара – путовање разгледницама кроз време” аутора Нине Погарчић, историчара уметности, вишег кустоса Народног музеја “Зајечар”. Изложба ће бити свечано отворена у среду, 25. октобра 2023. у 12 часова испред зграде Музеја.

Након отварања изложбе у Музеју ће бити представљена публикација – репрезентативан двојезичан каталог (на српском и енглеском) са преко 200 разгледница Зајечара које се чувају у Народном музеју „Зајечар“, Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар, Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ у Зајечару, као и у приватној колекцији Миодрага Вучковића.

Топографски мотиви на овим разгледницама приказују како је Зајечар током нешто више од једног века мењао свој лик, али и како су се упоредо са тим променама мењале и саме разгледнице, као носиоци информација о граду и времену. Представљена грађа представља јединствен узвор података о културном, историјском и друштвеном животу града Зајечара.

На отварању изложбе и промоцији каталога говоре: Вујадин Милошевић, директор Народног музеја “Зајечар”, Бора Димитријевић, археолог и председник Управног одбора Народног музеја “Зајечар”, Никола Милутиновић, историчар, сарадник у Историјском архиву “Тимочка крајина” Зајечар, Марија Симоновић, историчар уметности у Позоришном музеју Зајечар и Нина Погарчић, аутор.