„Turistički cvet“ i „EDEN Srbija“ Beograd, 26. septembar 2015.

Turisticki-cvet-Bora

Turistička organizacija Srbije danas je u Palati Srbije organizovala svečanu dodelu nagrada „Turistički cvet“ i priznanja izuzetnih destinacija Evrope, EDEN Srbija 2015.
Dodelom ovog najvišeg nacionalnog priznanja u turizmu Srbije, ujedno se svake godine obeležava i Svetski dan turizma, čime se ukazuje na izuzetno veliki značaj turizma za sveukupni privredni i društveni razvoj naše zemlje. Dobitnik ovogodišnje nagrade „Turistički cvet“ za 2015. godinu je g-din Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.
U obrazloženju stoji sledeće: “Za razvoj i napredak društva potrebne su jake i stabilne institucije, a te institucije često čine ljudi koji svoj rad pa čak i život posvećuju upravo napretku i razvoju tih institucija. Kad ih spominjemo teško je govoriti samo o onome što su uradili u predhodnoj godini. Njihovo delo se meri godinama i pojedinačnim doprinosima u razvoju, a u ovom slučaju jednog lokaliteta koje je upisano na Listu prirodne i kulturne baštine sveta. Kad kažemo carska palata Feliks Romulijana, ali i Narodni muzej Zaječar, svi pomislimo na gospodina Boru Dimitrijevića. Feliks Romulijana, ali i Narodni muzej Zaječar, postali su okosnica kulturnog turizma u istočnoj Srbiji, i jedan od aduta u promociji turizma Srbije. Godišnje ga poseti između 50.000 i 60.000 turista iz preko 60 zemalja u svetu. Ono na čemu je gospodin Dimitrijević sada angažovan je realizacija projekata iz programa ADRIA IPA-HERA, u vrednosti od 500.000 evra, kojim će Romulijana dobiti najsavremeniju digitalnu i 3D tehnologiju za prezentaciju i interpretaciju palate i time postati još kompetitivnija na probirljivom svetskom turističkom tržištu, kao i realizacija jedinstvenog projekta pod nazivom „Southeast Europe Digital Documentation“ preko koga će turistima, pre svega u Americi, ali i ostalim zemljama, biti omogućeno da se na najmoderniji način upoznaju sa Putevima rimskih careva.“

Turisticki-cvet-v

Objavljeno u Vesti Označeno sa: , ,