Otvaranje izložbe „SIMA ŽIKIĆ SVEDOK RATNIH STRADANjA“

Poštovani,
Pozivamo Vas na svečano otvaranje izložbe SIMA ŽIKIĆ SVEDOK RATNIH STRADANjA u četvrtak, 25.02.2016. godine u 14 časova u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar.
Izložba predstavlja protu Simu Žikića, nesvakidašnjeg hroničara svoga vremena, kao svedoka ratnih stradanja stanovništva Timočke krajine i Srbije u toku balkanskih i Prvog svetskog rata, a kroz prikaz četrdeset tri ilustracije koje dodatno pojašnjavaju tekst druge sveske rukopisa memoara pod nazivom „Prvi svetski rat“, prateći ga na marginama.
Ovaj vid tumačenja i prezentacije dela rukopisne građe i memoarskih minijatura prikazuje knjaževačkog protu u ulozi očevica i baštinara, spremnog da zabeleži i opiše istorijski trenutak, običaje i mentalitet svojih sugrađana i ljudi kraja iz kojeg je potekao, a sve s namerom da pouči i da se ne zaboravi.Izložba rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada autora, Milene Milošević Micić, istoričara umetnosti, višeg kustosa Zavićajnog muzeja u Knjaževcu,posvećenog proučavanju bogate i raznovrsne umetničke zaostavštine knjaževačkog prote.

Organizatori: Narodni muzej Zaječar, Zavičajni muzej u Knjaževcu
Autor izložbe: Milena Milošević Micić istoričar umetnosti, viši kustos

Biografija Sime Žikića
Sima Žikić (1878-1964) rođen je u Zaječaru. Pet razreda Gimnazije završio je u svom rodnom gradu odakle, uz podršku episkopa timočkog Melentija, 1897. odlazi u živopisačku školu Trojicko-Sergejevske lavre i na studije u duhovnom seminariju u Novočerkasku na Donu. Nakon povratka u Srbiju 1905. počinje sa učiteljskom službom u Oblačini i selu Vasilj pored Knjaževca. Za đakona je rukopoložen 1909. godine, za sveštenika 1911. kada započinje službovanje u selima Planinica, Krivi Vir, Lukovo. Prvi svetski rat provodi u zbegu gonjen od Bugara. Službu u drugoj knjaževačkoj parohiji dobio je 1920. godine. Vodio je aktivan društveni život, bavio se pisanjem i prosvetnim radom, svirao je flautu i violinu. Predavao je veronauku i crtanje u knjaževačkoj Gimnaziji, obnovio je drušvo Crvenog krsta čiji je predsednik bio 15 godina, a zatim i doživotni počasni predsednik podružnice u Knjaževcu. Umro je 1964. godine, a sahranjen u porti hrama Svetog Đorđa u Knjaževcu.

POZIVNICA Sima Zikic

Objavljeno u Vesti Označeno sa: , ,