SEE MOSAICS V стручни скуп

SEE MOSAICS V стручни скуп: Конзервација урањајућег слоја на мозаику – како га сачувати

У Зајечару ће се од 1. до 4. октобра 2019. године, одржати међународни стручни скуп под називом SEE MOSAICS V “Конзервација урањајућег слоја на мозаику – како га сачувати” (SEE MOSAICS VConservation of mosaic bedding layershow to preserve). Ово је пети по реду стручни скуп који ће бити реализован у оквиру регионалног пројекта SEE Mosaics: Развијање мреже стручњака за конзервацију мозаика и промоција мозаичког наслеђа Југоисточне Европе. Пројекат је инициран како би се ојачала међународна сарадња у заштити и презентацији мозаика у Југоисточној Европи. Овогодишњи скуп представља наставак јачања мреже стручњака из области конзервације и рестаурације мозаика. Кроз предавања, изложбу постера, посете археолошким локалитетима Felix Romuliana и Царичин град, допринеће се конзервацији и презентацији мозаика на археолошким локалитетима, осветљавањем важног питања конзервације и очувања мозаика in situ.

Главне теме се односе на технике конзервације-рестаурације мозаика на локалитетима, коришћење савремених технологија и материјала, као и презентацију мозаика конзервираних in situ. Своја искуства размениће еминентни стручњаци у области конзервације мозаика из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Северне Македоније, Словеније, Црне Горе, Румуније, Грчке,  Аустрије, Мађарске, Италије, Француске, Шпаније и САД. Овогодишњи скуп се реализује у оквиру програма председавања Републике Србије Европском стратегијом за Јадранско-јонски регион (EUSAIR) и Јадранско-јонском иницијативом.

SEE MOSAICS V стручни скуп реализује Централни институт за конзервацију  у сарадњи са Народним музејом „Зајечар“, уз подршку Централно-европске иницијативе (CEI), Министарства културе и информисања Републике Србије, Јонско-јадранске иницијативе – ЈЈИ, Европске стратегије за јадранско-јонски регион (EUSAIR), Француског института у Србији и Центра културних добара. Скуп су такође подржала предузећа Кото, МAPEI Београд и Röfix.

Контакт

Драгослава Срејовића 2
19000 Zaječar

Тел. +381 (0)19 422 930
Факс. +381(0)19 440 838

sekretar@muzejzajecar.org
www.muzejzajecar.org

Пратите нас...

Где се налазимо...

© 2019. Народни музеј Зајечар. Сва права задржана.