Istorija umetnosti

Odeljenje istorije umetnosti je u prvim godinama svoga postojanja, sredinom 20. veka, imalo vrlo skroman fond koji se sastojao od dvadesetak slika i nekoliko kopija fresaka sa našeg područja. Dela su, potom, počela da se preuzimaju i od društveno-političkih organizacija, koje su ih, po tada uobičajenoj praksi, otkupljivale sa grupnih i samostalnih izložbi članova ULUS-a. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, ovo odeljenje počinje intenzivno da prikuplja ne samo dela jugoslovenskih, odnosno srpskih stvaralaca, aktera savremenih kretanja u likovnoj i primenjenoj umetnosti, već posebnu pažnju pridaje i delima zavičajnih umetnika - onih koji su rođeni u Zaječaru, koji su se u ovom gradu školovali, živeli i stvarali. Fond počeo da se uvećava, pre svega otkupom, ali i brojnim poklonima, pa je Muzej je zbirku obogatio delima likovnih stvaralaca druge polovine 20. veka: Vere Božičković Popović, Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, Velizara Krstića, Aleksandra Lukovića Lukijana, Dragana Mojovića, Živojina Turinskog, LJubice Cuce Sokić, Frana Menegela Dinčića, Mire i Save Sandić i mnogih drugih.

U zbirci se svojim bogatstvom posebno izdvaja opus slikara Dušana Adamovića, profesora crtanja u zaječarskoj Gimnaziji, kao i Anatolija Bajeva, ruskog emigranta koji je tokom tridesetih godina 20. veka živeo u Zaječaru.

Sakupljena dela predstavljaju značajno svedočanstvo o genezi pojedinačnih umetničkih koncepcija, dostignućima pojedinih umetnika, kao i o celokupnom umetničkom stvaralaštvu u kako u Srbiji tako i u Zaječaru, u toku druge polovine prošlog veka.

Likovna zbirka danas broji više od hiljadu umetničkih dela svrstanih, prema tehnici izrade u zbirke slika, skulptura, crteža, grafika i ikona.

Zbirku primenjene umetnosti čine j radovi iz oblasti grafičkog dizajna i odnose se na izradu plakata, zatim idejna rešenja za pozorišni i modni kostim, fotografije, kao i znatan broj umetnički obrađenih predmeta od keramike i stakla. Posebno mesto u zbirci primenjene umetnosti zauzima kolekcija grnčara Velimira Đorđevića.

Kontakt

Dragoslava Srejovića 2
19000 Zaječar

Tel. +381 (0)19 422 930
Fax +381(0)19 440 838

sekretar@muzejzajecar.org
www.muzejzajecar.org

Pratite nas...

Gde se nalazimo...

© 2018. Narodni muzej Zaječar. Sva prava zadržana. pixArt studio web&graphics

Please publish modules in offcanvas position.