ANTIKAFEST PETI PUT U FELIKS ROMULIJANI

 

ANTIKA 1

Ideja da se bogato antičko nasleđe u Srbiji učini vidljivim bio je motiv osnivanja Antikafesta koji će ove godine peti put oživeti na  Feliks Romulijani kod Zaječara. Reč je o zanimljivoj manifestaciji koja će biti održana 27. i 28. avgusta, a činiće je niz kulturnih događaja inspirisanih antičkim nasleđem na prostoru Srbije koji će  kroz  povezivanje sa savremenom produkcijom ukazati na potencijal tog nasleđa.

Dosadašnja izdanja Antikafeta su pored antičkih tekstova  Homera, Vergilija i Evripida predstavila  i  savremene dramu „Dobrodošli u Tebu“,  kao i  pravizdbu Nušićeve komedije “Ušao đavo u selo”.  Podsticajna  je  bila i promocije knjiga  „Antičko pozorište”  Gvida Paduana, koja je potvrdila  da je antičko pozorište deo naše svakodnevice. Posetiocima Antikafesta svakako su bili  zanimljivi  rituali kakav je  „Đurđevdanski običaj – Molitva sa Stare planine” koji je povezivanjem etno-nasleđa sa antičkim nasleđem  doprineo stvaranju novih narativa. Manifestaciju Antikafest tradicionalno prate  izložbe, promocije knjiga i filmske projekcije.

Antikafest je više od festivala klasične  drame. Antika fest na svoj način prepoznaje antiku u različitim  dimenzijama  našeg života, ali ističe i potrebu za živim pozorištem. Predstavljanjem klasičnih tekstova Antikafest ukazuje  na velike mitove koji su stvarali  umetnost i obrazovali kulturu.  Povezivanje savremene produkcije tih narativa sa ambijentom Feliks Romulijane oživljava vrednost kulturnog nasleđa. Reč je o primeni pozorišnih i dramskih tehnika u neteatarskim uslovima, gde se koriste  priče u istraživanju, ali i stvaranju zajedničkih iskustava kroz pozorišnu formu.  Pozorište u ovakvim okvirima često postiže mnogo ubedljiviji efekat nego što ima klasično poučavanje populacije svih starosnih grupa.  Činjenica da je da Srbija ima izuzetne arheološko-istorijske lokalitete, prirodna bogatsatava  zaostavštine i predanja koja u sintezi sa umetničkim doživljajem  dobijaju posebnu vrednost i vidljivost.

Peto izdanje Antikafesta pod nazivom “Smeh od Segovije do Romulijane”,  povodom  400 godina smrti Migela Servantesa, posvećeno je smehu – trajnom nasleđu koje je veliki pisac ostavio svetskoj kulturi.  Smeh, kao magijsko sredstvo da se pobedi smrt, postao je sredstvo za održavanje estetske komunikacije među različitim kulturama i civilizacijama naroda u Evropi. Zbog toga, ovogodišnji, jubilarni peti ANTIKA FEST, posvećujemo fenomenu smeha kao delu svakodnevnog života a posebno kao delu društvenih običaja prema Konvenciji o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, UNESKO 2003. Veselin Čajkanović („Magijski smej“)  beleži tradicionalni obred  lapot i smeh u vezi sa ovim drevnim običajem iz narodne religije. Zbog toga će glavni događaj ovogodišnjeg Antikafesta biti  premijera  komedije ”Plej Servantes” (“Međuigra u međuigri”) koju je na osnovu Servantesovih međuigara režirao Nebojša Bradić.

 

 

Program, 27.07.2016. ANTIKAFEST

Feliks Romulijana, Zaječar

 

18h Atrijum: Premijera  komedije ”Plej Servantes” (“Međuigra u međuigri”)  reditelj Nebojša Bradić

U predstavi igraju: Andrija Kuzmanović. Miloš Petrović, Sandra Bugarski, Lako Nikolić i Isidora Građanin.

19.30h Kula: Otvaranje izložbe đačkih radova na temu „Don Kihot i smeh“

Promocija knjiga: Privatni život u Srba (Izdanje na engleskom jeziku) o kojoj će govoriti Dr Marko Popović i dr Smilja Marjanović Dušanić i  knjiga Narodna religija  prof dr Danijela Sinanija, o kojoj će govoriti prof dr Miloš Milenković.

Projekcija filma  „Legenda o lapotu“ reditelja Gorana Paskaljevića, a običaju lapot govoriće prof dr Danijel Sinani.

 

Organizovan je besplatan prevoz do Romulijane, autobus polazi u 17:00 ispred marketa Aman ( bivši Intereks).

 

28.avgust, 2016. Kladovo „Kazankult“

Biblioteka – Centar za kulturu  Kladovo

10h Konferencija  „Društveni običaji i svečana događanja“

19h Promocije knjige Narodna religija-odabrana poglavlja,autora prof dr Danijela Sinanija

1930h Projekcija filma “Legenda o lapotu” Gorana Paskaljevića

20h Pozorišna predstava  ”Plej Servantes”  reditelj Nebojša Bradić

 

 

Produkciju Antikafesta realizuju: Narodni muzej Zaječar i Biblioteka Kladovo, u saradnji sa  Udruženjem Dunavfest i

uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

 

ANTIKA 2

Objavljeno u Vesti Označeno sa: ,